De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,3 procent lager op 313,49 punten. De MidKap-index bleef onveranderd op 478,00 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tussen 0,2 en 0,6 procent lager.

De stemming werd gedrukt door tegenvallende Duitse detailhandelsverkopen. De verkopen daalden in november met 0,9 procent ten opzichte van een maand eerder. Economen dachten dat de verkoop stabiel zou blijven. Ook bleken de verkopen in oktober te zijn gedaald, terwijl eerder een stijging werd gerapporteerd.

PostNL

In de AEX voerde postbedrijf PostNL de dalers aan met een verlies van 1,9 procent. Levensmiddelenconcern Unilever boekte een plusje van 0,1 procent.

SBM Offshore daalde 0,2 procent. De maritiem dienstverlener kondigde aan een overeenkomst te hebben getekend met het Braziliaanse Petrobras voor de verlenging van het lease- en operatecontract van het drijvende productieplatform (FPSO) Marlim Sul.

Imtech

In de MidKap steeg Imtech 1,3 procent. De technisch dienstverlener zag de orderportefeuille in 2011 met 12 procent toenemen. Topman René van der Bruggen stelde daarnaast in zijn nieuwjaarstoespraak dat het bedrijf ,,prima gepositioneerd'' is voor 2012 en goed op koers ligt met zijn groeistrategie voor 2015.

Textielbedrijf TenCate voerde de stijgers in de MidKap aan met een plus van 1,4 procent. De ontheffing die TenCate krijgt voor zijn beschermende weefsel Defender M van het Amerikaanse Congres is goed nieuws voor het bedrijf. Het besluit zal positieve gevolgen hebben voor de Defender M-portefeuille, zo constateren analisten van SNS Securities.

Top-5 farmaceut

Op de lokale markt klom OctoPlus bijna 19 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een bestaand contract met een top-5 farmaceut uitgebreid. De naam van de farmaceut en financiële details werden daarbij niet gegeven.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 103,12 dollar per vat en Brentolie werd 0,2 procent duurder op 113,95 dollar. De naderende olieboycot tegen Iran dreef de olieprijs woensdag op tot het hoogste niveau van de afgelopen 8 maanden.

De euro daalde voorafgaand aan de Franse obligatieveiling en was 1,2912 dollar waard, tegen 1,2935 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl